На главную Написать письмо

 
Про компанію
Опис гібридів
Прайс-лист
Результати демонстраційних випробувань
Фотогалерея
Контакти
 

Шкідники кукурудзи

22.11.2011

Кукурудзяний стеблевий метелик (Ostrinia nubilaris)

Поширення і умови розвитку шкідника

Шкідник поширений у всіх зонах посіву кукурудзи. За даними Головної державної інспекції захисту рослин України заселеність стеблевим метеликом в 2009 році становила від 38% до 100%, а пошкодження рослин 14-77% посівних площ.Накопичення шкідника спостерігалося найбільш  в зоні Степу (Донецька, Запорізька, Луганська області), в зоні Лісостепу (Київська, Полтавська, Тернопільська області) і зоні Полісся (Івано-Франківська, Чернігівська області). Із зміною клімату і поширенням кукурудзи на північ України стеблевий  метелик значно розширив ареал в Поліссі. Недобори врожаю кукурудзи через шкодочинність метелика в середньому становлять 12-15%, а в роки масового розмноження 25-50%. Сприятливими умовами для розвитку шкідника є помірно тепла і волога весна та літо попереднього року, середньосуточна температура 15-17 С, сума опадів 55-85%. В період спарювання метелика і кладки яєць, оптимальна середньосуточна температура 18-20 С (для одного покоління), або 20-23 С (для двох поколінь) і сума опадів 60-90 мм.

Опис шкідника.

Метелик у розмаху крил 24-52 мм. Крила самок від блідо-жовтого до блідо-коричневого кольору, з буроватими тонкими кутастими лініями по середині і темнішими краями. Задні крила жовтувато-сірі. Самець з більш струнким тілом, крила темніші, з жовтими плямами, перев`язами та бахрамою. Гусениці жовтувато-сірі, часто з рожевим відтінком, середньоспинна смуга темна. Голова, потиличний і анальний щитки бурі. Сегменти тіла з щетинконосними бородавками. Лялечка довжиною близько 20 мм, блідо-коричнева або буро-жовта, з видовженим заднім кінцем. Яйця плоскі, відкладаються купками.

Біологія розвитку шкідника.

Зимують гусениці в середині стебла рослин. В кінці весни на початку літа гусениці вигризають отвори для метелика і окукулюються при температурі 16 С. При відносній вологості повітря нище 55% гусениці гинуть, також при недостачі вологи може розтягнутися період окуклювання. Через 10-15 днів із великих куколок виходять самки-імаго, а з малих - самці. Літ самок триває від травня до липня. В перші 3-5 днів льоту у самок дорозвивються яєчники. Після додаткового харчування нектаром самки відкладають яйця до 350 штук) по 10-100 на нижню сторону листка. Кладку яєць самка зверху заливає виділеннями полових залоз. Через 3-14 днів з яєць виходять гусениці, які зразу заповзають в середину рослини де і харчуються. Осінню гусениці спускаються в нижню частину стебла де і зимують.

 Методи боротьби

Агротехнічні. Зяблева оранка, знищення бур`янів і рослинних залишків де можуть зимувати личинки, сівозміна культур.

Хімічні. Внесення інсектицидів (Карате, Деціс Форте та інш.) в період занурення личинок в рослину.

Біологічні. Один із найефективніших методів боротьби з стеблевим кукурузним метеликом є випуск на поля трихограми (бурої або жовтої). Випускають трихограму у нормі 50 тис./самок (перший випуск), а в другий випуск в залежності від кількості яйцекладок на 100 рослин. До 3 кладок на 100 рослин випускають - 50 тис./самок, від 3-5 кладок -100 тис./самок, від 6-8 кладок на 100 рослин - 150 тис./самок, а більше 9 кладок - 200 тис./самок.

 

<<<
 

Про компанію
Опис гібридів
Прайс-лист
Результати демонстраційних випробувань
Фотогалерея
Контакти